•  MINA SIDOR

HYRA UT I 2:A HAND

Du har rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand om du har särskilda skäl.

För att få ansöka om andrahandsuthyrning måste du ha haft ett förstahandskontrakt på din lägenhet I minst 2 år.

 

HUR GÖR JAG?

För att en andrahandsuthyrning ska bli giltig krävs först ett samtycke från oss som hyresvärd. Fyll I blanketten nedan tillsammans med ett kontraktsförslag med den tilltänkta andrahandshyresgästen (kontrakt för detta finner du på flera sidor på nätet) Om vi saknar information kan vi komma att höra av oss till dig för att komplettera.

Vi har rätt att neka din ansökan om vi inte ser att den uppfyller våra krav eller om din föreslagna andrahandshyresgäst är känd sedan innan som stökig eller liknande.

Handläggningstiden ligger på upp till 3 veckor så kom ihåg att ansöka om andrahandsuthyrningen I god tid. Vi skickar tillbaka dina papper hem till dig med ett godkännande alternativt EJ Godkänt inom denna tid. 

 

Tänk på!

Allt som sker i lägenheten under andrahandsuthyrningen är det du som förstahandshyresgäst som ansvarar för. Detta gäller även om “din” hyresgäst inte skulle sköta sig och tex röka inne, på något sätt förstöra lägenheten, varningsbrev, Störningsjoursutryckningar osv. Eventuella kostnader för sådant kommer att debiteras på dig.
Välj alltid ut din andrahandshyresgäst med omsorg och se gärna att du har en personlig anknytning och känner personen I fråga innan så du inte råkar ut för några otrevliga överraskningar. 

 

För att få hyra ut sin lägenhet I andrahand krävs ett beaktansvärt skäl

En bedömning sker alltid i det enskilda fallet.
Beaktansvärda skäl kan till exempel vara

  • Ålder eller sjukdom,
  • Tillfälligt arbete på annan ort (som anses för långt bort för pendling)
  • Studier på annan ort (Studieintyg krävs)
  • Särskilda familjeförhållanden 
  • Längre utlandsvistelse.
  • Provsambo

 

HYRA

Det är alltid du som förstahandshyresgäst som betalar in hyran till Eklöfs, även under andrahandsuthyrningen. Andrahandshyresgästens hyresinbetalning går till dig enligt ök om tex swish, banköverföring etc. Tänk på att sätta ett rimligt datum för andrahandshyresgästen att betala dig, så du I god tid hinner betala in hyran till Eklöfs! För sent betalade avier kommer enbart drabba dig som förstahandshyresgäst iom att vi inte har något upprättat avtal mellan oss och andrahandshyresgästen. 

 

Du som hyresgäst får inte ta ut högre hyra än vad du betalar. För en möblerad lägenhet har du rätt att göra ett påslag på högst 15 procent av hyran. Det är även tillåtet att ta ut den faktiska kostnaden av tex bredband och el om det enligt ert avtal ingår I hyran.

Har andrahandshyresgästen rätt att bo kvar efter andrahandsuthyrningen?

Ett samtycke till andrahandsuthyrning innebär inte att något hyresförhållande uppkommer mellan hyresvärden och andrahandshyresgästen. Om förstahandshyresförhållandet upphör, måste andrahandshyresgästen flytta. Andrahandshyresgästen har inte heller någon särskild rättighet att ta över förstahandshyreskontraktet.

 

OTILLÅTEN ANDRAHANDSUTHYRNING

Om du utan godkännande från oss hyr ut din lägenhet I andrahand kommer lägenheten enligt hyreslagen att sägas upp med omedelbar verkan. Detta gäller även om det visar sig att du tagit ut för hög hyra än det som godkänts. 

 

Det är viktigt att du kontaktar oss och får ett godkännande först.
Det gör du genom att fylla i formuläret här och skickar in till: 

Uthyrning
Eklöf Fastighets AB
BOX 773
601 17 Norrköping 

Senaste nytt

2019-04-24

Har du behov att byta lägenhet? Har familjen blivit större, mindre eller har du fått ett jobb på annan ort?
Läs mer »

2018-08-08

Du har rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand om du har särskilda skäl.
Läs mer »